Nog steeds wordt er bij Warmoes groenten en fruit gekweekt en dieren gehouden. Naast de tentoonstelling in het museum geeft dit "openluchtmuseum" een goed beeld van het reilen en zeilen op een Warmoezeniersbedrijf. In het winkeltje worden deze seizoensgebonden geteelde producten, zoals groenten en fruit, planten en eieren verkocht. Daarnaast worden gedurende het jaar potplanten van het seizoen verkocht en in het voorjaar éénjarig perkgoed.

Groenten en potplanten
Er is een bakkenplek met onder andere aardbeien, kruiden, Lentse komkommer, allerlei kolen, sla en prei, de boomgaard met pruimen, appels, peren, kersen en kweeperen en een gedeelte met kleinfruit waar ook de druivenkas staat.
Een omvangrijke teelt in de Historische Tuin is de sedumteelt - meer specifiek die van Sedum siboldii Medio-Variegatum, een bonte sedumsoort. Het Is een typische bakkenteelt, zoals destijds door veel Lentse Warmoezeniers beoefend werd.
Naast de aanwezige traditionele geraniumrassen worden sinds 2005 ook een vijftal geurgeraniums geteeld, en een zestal begoniasoorten.
Een aparte vermelding verdient een verzameling van circa 30 cactus- en succulentensoorten, die in 2001 zijn geschonken door een Lentse cactuskweker in ruste en toenmalig bestuurslid.

Fruit
De bongerd herbergt vele verschillende oude fruitrassen.
Naast de appel-, peren- en kersenrassen etc. is ook kleinfruit aangeplant, zoals: rode, zwarte en witte bessen, kruisbessen, frambozen en bramen.
Er zijn momenteel in totaal 12 fruitsoorten van ongeveer 70 rassen. Er staan in totaal 332 bomen, waarvan 163 hoogstam en 179 laagstam.

Soort

Aantal rassen

Appel 24
Peer 15
Pruim 14
Kers 11
Morel 1
Abrikoos 1
Amandel         (onbekend)
Walnoot 1
Kwee (onbekend)
Mispel 1
Moerbei 1

Voor meer informatie over de fruitrassen in de Tuin klik hier

Dieren
Zoals in vroeger dagen is er kleinvee op de tuin. Van deze dieren waren alleen de kippen, ganzen, en bijen oorspronkelijk aanwezig op een warmoezeniersbedrijf.
Eenden en parelhoenders worden ook tot de kerncollectie gerekend, omdat het eveneens productiedieren (eieren) betreft. De fazanten, dwerggeiten en kalkoenen zijn alleen voor de sier en worden daarom niet tot de kerncollectie gerekend.
De ganzen verrichten geen waakfunctie meer aan de straatkant, maar zijn nu achter op het terrein geplaatst.
Geiten (dwerggeitjes) staan in de dierenweide. Dat vereist wel speciale maatregelen ter bescherming van de daar groeiende fruitbomen, want ze zijn dol op boomschors.
Ook staan enkele bijenkasten opgesteld. De bijen dragen zorg voor de bestuiving van de struiken en fruitbomen. De honing die hierbij geproduceerd wordt, wordt door de bijen opgeslagen in deze bijenkasten. In het museum is een demonstratiekast gebouwd, die permanent door een bijenvolk wordt bewoond. In het educatieve programma dat het museum aanbiedt speelt deze (met het bijbehorende verhaal inclusief honing proeven) een onmisbare en uiterst succesvolle rol.
Op het terrein van de Historische Tuinderij huizen nog meer diersoorten, zoals steenuil, torenvalk, kwikstaart, merel, koolmees, egel, mol, konijn, rat, muis etc. Vooral de vogels zijn zeer welkom en er zijn nestkasten voor hen geplaatst.

Share |