Warmoes is een stichting; dat wil zeggen dat we geen winstoogmerk hebben. We hebben een ANBI status. Giften van donateurs aan ANBI’s tellen mee voor de giftenaftrek van de inkomstenbelasting. Wie periodiek (meerdere jaren achtereen) schenkt aan een ANBI kan deze schenkingen voor 100% aftrekken. Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst

Doel van onze stichting is om de inrichting van het traditionele warmoezeniersbedrijf zoals het in Lent en omstreken gewoon was in stand te houden, inclusief wijze van telen. Dit maakt Warmoes een unieke plek in Nijmegen Noord.

We hebben een Raad van Toezicht, twee coördinatoren (in dienst van de stcihting, tevens dagelijks bestuur) en heel veel onbetaalbare vrijwilligers die zich voor de tuin inzetten.

Contact met bestuur via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Contact met coördinatoren Barbara Hine en Marlies van Loon via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Share |

Eigenlijk is onze hoogstamboomgaard een levend museum; er staan meer dan 80 verschillende rassen appels, peren, pruimen en kersen. Veel van deze rassen zijn inmiddels erg zeldzaam. Het fruit dat we in de winkels zien is afkomstig van productieboomgaarden; zogenaamde laagstammen. Daarnaast zie je in de winkel ook altijd dezelfde rassen liggen, het hele jaar door.
In onze tuin zijn ooit zoveel verschillende rassen geplant om ervoor te zorgen dat de vroegere eigenaar een hele lange periode aanbod van fruit had. We hebben dan ook pruimen die al in juni rijp zijn en appels die pas in oktober rijp zijn.

Meer lezen over al onze bijzondere hoogstamfruitbomen? Zie de beschrijvingen van de appels, kersen, peren en pruimen.

Share |

Op aanvraag organiseren we rondleidingen door de tuin en ons kleine museum. De geschiedenis van het telen in Lent en omstreken en het leven van de warmoezeniers staat centraal. Een rondleiding kan eventueel gecombineerd worden met koffie/thee, eigen appel- of appelperensap, taartjes, soep en/of lunch.

Dit alles wordt samen met u besproken en op maat afgestemd.
Neem via het contactformulier contact met ons op wanneer u meer wilt weten over de mogelijkheden van rondleidingen.

Share |

Rondje educatie bij de Warmoes

Op de Historische Tuinderij laten we zien hoe er op traditionele wijze werd geteeld, want dat doen we hier ook nu nog zo veel mogelijk. Hier krijg je inzicht in hoeveel moeite en tijd het de natuur eigenlijk kost om ons voedsel te 'maken'.

Wat hier verbouwd wordt kunnen we dan proeven, elk seizoen biedt iets speciaals. Voor geïnteresseerde bezoekers, groepen en scholen zijn er educatieve rondleidingen met binnen en/of buiten activiteiten op maat te plannen, mail ons voor de mogelijkheden via contacformulier

Wat bieden wij scholen?

Onder het motto 'Ontdek de tuin' en 'Doe het zelf' nemen we leerlingen mee op een educatieve belevingstocht door de Historische Tuinderij. Want op de Warmoes vinden we het belangrijk dat kinderen leren doordat ze zelf kunnen ontdekken. We zien ze graag nieuwsgierig worden en vragen stellen, kijken, ruiken, proeven en doen. We dagen ze uit en gaan in groepjes met kleine aanwijzingen en opdrachtjes door de historische boomgaard en langs de bakken en akkers met groenten. Hier ontdekken ze waar ons voedsel (oorspronkelijk) vandaan komt, voordat het in de supermarkt ligt! We kijken naar de beestjes in de compost hopen, zien hoe de bijen in hun kast druk zijn met honing maken en komen ten slotte uit in de kas. Daar gaan ze met de handen in de aarde zelf een plantje oppotten om mee naar huis te nemen. En dan goed ervoor zorgen dat dat plantje thuis of in de klas verder groeit!

Doelgroep: Groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs
Kosten: Wij rekenen 1,25 per kind (het bedrag dat wij via de subsidie van de gemeente krijgen).
Extra materiaal: Laarzen en kleding die vies mag worden, evt. regenjas.
Tijdsduur: ca 1,5 uur

Voorwaarden: Per 5 a 6 kinderen 1 begeleider vanuit de school.

Reserveren via contacformulier of NME de Bastei

Share |

In de tuin is het vaak een gezellige boel. Ons tuincafe, educatielessen aan schoolklassen, vrijwilligers aan het werk, PLUKdagen op zaterdag in de zomermaanden, rondleidingen door tuin en verschillende workshops en cursussen. En af en toe viert iemand zijn of haar verjaardag onder de oude fruitbomen. Er is veel mogelijk en we vinden veel leuk.
 
Gedurende het jaar organiseren we verschillende publieksactiviteiten. De meeste keren jaarlijks terug, zoals de LENTeMARKT rond begin mei, deelname aan Festival de Oversteek in september en de Oude Ambachtenmarkt. Hou de agenda in de gaten voor de eerstkomende publieksactiviteiten!

In de winkel/Plukdagen

Van mei t/m november verkopen we doordeweeks  op woensdag tot en met zondag (zelfde dagen als het tuincafé) tussen 10.00 uur en 16.00 seizoensgebonden groente, vers van het land voor je geoogst. Deze oogst vindt je in de winkelruimte naast ons tuincafé.

Zelf plukken mag ook. Net als voorgaande jaren is de zaterdag de vaste zelfplukdag. Dan wijzen vrijwilligers je de weg en helpen je bij het afwegen en betalen. Wil op een andere dag komen plukken (woe/do/vrij/zo), dan kan dat ook. Meld je dan even in het café. 

Wanneer we veel groente en fruit hebben willen we nog wel eens een verrassend pakket samenstellen voor een klein prijsje. Hou voor die acties 
onze Facebookpagina in de gaten!

 

Share |

We hebben naast de historische fruitrassen in onze boomgaard (zie de informatie bij 'Rassen') ook een klein museum ingericht waar u het leven van de vroegere warmoezeniers kunt beleven. Ook zijn hier een aantal archeologische vondsten te zien, die zijn gevonden bij opgravingen in Lent, waaronder de 'Tenenzuigers'. Deze 2 skeletten liggen enigszins vreemd; het hoofd van de vrouw ligt bij de voeten van de man en andersom. De reden van deze wijze van begraven is nog steeds een raadsel.

Share |